Proste i szybkie w wykonaniu babeczki. Z podanego przepisu wychodzi około 25 babeczek.
Składniki:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g cukru pudru
- ugotowany budyń śmietankowy
- powidła śliwkowe
- metalowe foremki do babeczek
Zimne masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder wymieszany z żółtkami. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około godziny.
Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki i wylepiamy nimi wnętrze babeczek. Do każdej babeczki wkładamy po łyżce budyniu i powideł. Wierzch przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i wyjmujemy z foremek. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego