Całkiem dobre ciasto tortowe. Szybkie w przygotowaniu. Do kremu dodaje się alkohol, ale można pominąć ten krok.
Składniki na ciasto:
- 15 dag kokosu
- 15 dag maku
- 15 dag cukru pudru
- 6 białek
- szczypta proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- okrągłe biszkopty namoczone w alkoholu z wodą (1/4 szklanki alkoholu, 1/4 szklanki wody)
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubić do białości. Następnie dodać pozostałe sypkie składniki i wymieszać. Upiec.
Składniki na krem:
- budyń śmietankowy
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 szklanka mleka
- pokrojona czekolada
Ugotować budyń z cukrem. Masło utrzeć na puch, dodawać wystudzony budyń. Na sam koniec dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać.
Składniki na polewę:
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 18%
Wszystkie składniki podgrzać i wymieszać. Ostudzić i raz jeszcze podgrzać. Wylać na ciasto w temp 120 stopni przez około godziny do półtorej. Czas zależy od piekarnika.
Na placek wyłożyć krem, rozsmarować. Na to układać okrągłe biszkopty, namoczone w alkoholu.Polać polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzone. Do kremu również możemy dodać nieco alkoholu. Wtedy ciasto będzie bardziej pijane.