Marchewkowa babka. Kolejny przepis marchewkowy. Szybki w przygotowaniu. Do dekoracji możemy użyć siekanych orzechów, owoców.
Składniki:
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki drobno startej marchewki
Jajka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać wymieszane sypkie składniki. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Wszystko można robić w robocie. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach, przez około 40 minut. Ciasto przed pieczeniem możemy posypać orzechami. Ja piekłam w formie babki. Jeśli ciasta zostanie, mozemy resztę ciasta wlać do papilotek.