Kolejny owocowy placek. Tym razem nieco inny, bo zamiast cukru, dodałam erythrit.
Składniki:
- 5 jaj
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki mąki kartoflanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka erythritu
- 1 margaryna
- jabłka
- cynamon
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy erythrit i nadal ubijamy. Piana powinna być lśniąca i biała. Jak na beziki. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy. Mąki mieszamy z proszkiem, dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy gorącą do ciasta. Mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na wierzch wykładamy cząstki jabłek posypane cynamonem. Ciasto pieczemy w temp. 170 stopni przez 90 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.