Ciasto Marysieńka, zwane też snikersem. Składa się z dwóch blatów i kremu. Jest bardzo dobre.
Składniki na ciasto I
- 7 jaj
- szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mąki krupczatki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę, dodać żółtka- ubić. Następnie dodać wymieszane sypkie składniki i wymieszać.Upiec blat w temp 170-180 stopni
Składniki na ciasto II
- 25 dag siekanych orzechów włoskich
- 5 białek
- 25 dag cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę, dodać cukier- ubić. Następnie dodać Orzechy i sypkie składniki, wymieszać, Na koniec dodać miód, wymieszać.Upiec blat w temp 170-180 stopni.
Składniki na krem
- 1/2 l mleka
- cukier waniliowy
- 25 dag cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 30 dag masła
- i łyżka kakao
- olejek rumowy
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Cukier puder utrzeć z żółtkami, dodać obie mąki. Wymieszać. Zalać wrzącym mlekiem i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na gładką masę i połączyć z zimnym budyniem i łyżką kakao. Dodać olejek.
Ciemny blat przekroić, posmarować połową kremu, na to nałożyć blat przechowy, krem i kolejny ciemny placek. Wierzch możemy udekorować polewą, kremem.