Ciasteczka są bardzo dobre, kruche. Robi się je przez maszynkę, za pomocą specjalnej nakładki do ciasteczek.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 kg mąki kartoflanej
- 2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki smalcu
- 6 łyżek śmietany 18%
- 1,5 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat, kakao, przyprawa do szarlotki
Mąki wymieszać z proszkiem i cukrem, dodać margarynę i smalec i posiekać. Dodać pozostałe mokre składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej przyprawę do szarlotki. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Ciasto formować przez maszynkę, za pomocą specjalnej nakładki do ciastek. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut.