Zostało mi kilka białek. Z powodzeniem mogą posłużyć do przygotowania ciasta. Jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Składniki
- 8 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/5 szklanki bakalii
- 1 szklanka cukru pudru na lukier
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, masło, wanilię. Ubić. Dodać obie mąki z proszkiem – ubić na najniższych obrotach. Na koniec dodać bakalie obsypane mąką kartoflaną. Ciasto wylewamy na blaszkę keksową, wyłożoną pergaminem do pieczenia. Pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Białko wymieszać z cukrem. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, dekorujemy lukrem.