Zostało mi kilka białek. Z powodzeniem mogą posłużyć do przygotowania ciasta. Jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

20210221_102752

Składniki
- 8 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/5 szklanki bakalii
- 1 szklanka cukru pudru na lukier

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, masło, wanilię. Ubić. Dodać obie mąki z proszkiem – ubić na najniższych obrotach. Na koniec dodać bakalie obsypane mąką kartoflaną. Ciasto wylewamy na blaszkę keksową, wyłożoną pergaminem do pieczenia. Pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Białko wymieszać z cukrem. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, dekorujemy lukrem.

20210220_141409

20210221_102823

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.