Nieco inna wersja zupy serowej. Łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.
Składniki
1 litr bulionu
250 g serka topionego (śmietankowego)
2 cebule, pokrojone w paseczki
2 ząbki posiekanego czosnku
100 g szynki wędzonej lub chudego boczku
sól
biały pieprz
zielona pietruszka
grzanki
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy pokrojony w paseczki boczek. Chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy lekko, aż cebula zmięknie. W rondlu podgrzewamy bulion, następnie dodajemy podsmażoną cebulą i boczek. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Serki można rozpuścić w niewielkiej ilości bulionu i połączyć z resztą bulionu. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę podajemy z grzankami, możemy posypać pietruszką.