Druga propozycja którą udało się upiec, przed tym jak piekarnik odmówił posłuszeństwa.
Składniki:
- 250 g margaryny
- 200 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 jajka
- szczypta soli
- 10 kropli aromatu cytrynowego
- 500 g mąki
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
- kandyzowane owoce, rodzynki
Prostokątną blaszkę wyłożyć pergaminem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku, dodać sól, aromat cytrynowy. Mąkę przesiać z proszkiem i stopniowo dodawać do masy, wlać mleko, wymieszać na jednolitą masę. Bakalie oprószyć mąką i dodać do utartego ciasta. Delikatnie wymieszać, przełożyć o foremki. Piec około 60-70 minut w temperaturze 175 stopni.