Jakiś czas temu trafiłam na ciekawe przepisy. Nadziewane pierożki, w wersji wege. Bardzo dobre.

Składniki:

Ciasto:

- 1 szklanka Mąka pszenna
- 1/2 ciepłej wody
- 2 Łyżki masła klarowanego
- Szczypta soli

Farsz:

- 2 szt ziemniaków ugotowanego w mundurku
- 50 g groszku zielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka Garam masala

20201211_140851

Do mąki dodajemy sól, masło i wodę i mieszamy. Zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy.

Ziemniaki siekamy na mniejsze kawałki.Tak samo czosnek i szalotkę. Podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy groszek i przyprawy. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto formujemy w rulon, który kroimy na części. Rozwałkowujemy je na cienkie, okrągłe placki, które następnie dzielimy na pół. Z powstałego półkola robimy stożek, sklejając za pomocą wody prosty brzeg. Stożek układamy w dłoni, umieszczamy w nim łyżkę farszu i dobrze sklejamy krawędzie, również smarując je wodą. Gotowe pierożki odkładamy na godzinę do podeschnięcia.

Rozgrzewamy fryturę w temperaturze 175 stopni. Wrzucamy pierożki partiami i smażymy, aż zrumienią się z obu stron. Następnie wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

20201211_140836

Categories: jarskie, Kuchnie świata

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.