Jakiś czas temu trafiłam na ciekawe przepisy. Nadziewane pierożki, w wersji wege. Bardzo dobre.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka Mąka pszenna
- 1/2 ciepłej wody
- 2 Łyżki masła klarowanego
- Szczypta soli
Farsz:
- 2 szt ziemniaków ugotowanego w mundurku
- 50 g groszku zielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka Garam masala
Do mąki dodajemy sól, masło i wodę i mieszamy. Zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Ziemniaki siekamy na mniejsze kawałki.Tak samo czosnek i szalotkę. Podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy groszek i przyprawy. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto formujemy w rulon, który kroimy na części. Rozwałkowujemy je na cienkie, okrągłe placki, które następnie dzielimy na pół. Z powstałego półkola robimy stożek, sklejając za pomocą wody prosty brzeg. Stożek układamy w dłoni, umieszczamy w nim łyżkę farszu i dobrze sklejamy krawędzie, również smarując je wodą. Gotowe pierożki odkładamy na godzinę do podeschnięcia.
Rozgrzewamy fryturę w temperaturze 175 stopni. Wrzucamy pierożki partiami i smażymy, aż zrumienią się z obu stron. Następnie wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.