Oj, długo zbierałam się do tego chlebka. Dostałam ostatnio przepis i postanowiłam wypróbować. Wyszedł bardzo dobry. Nie za słodki. Dałam nieco mniej cukru niż w przepisie. Ja jednak podaje taki przepis, jaki dostałam. Tu też zależy od bananów. Im bardziej dojrzałe, tym słodszy będzie chlebek. Moje były średnie. Myślę, że przepis będzie idealny na Boże Narodzenie.

20201126_085450

Składniki:

– 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
– 75 g masła, roztopionego
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– 1 jajko
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1,5 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać. W misce rozgnieść banany na papkę, dodać roztopione i przestudzone masło. Dodać jajko, cukier, wanilię i wymieszać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą. Wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia się składników.

20201126_085415

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.

20201126_085437

Categories: Bez kategorii

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.