Ciasto idealne by podać na świąteczny stół. Jest szybkie i proste w przygotowaniu.

20201118_110449

Składniki:

- 4 białka
- niepełna szklanka cukru kryształu
- 4 żółtka
- szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka wody
- 2-3 jabłka (blacha musi być pokryta jabłkami)
- cukier puder do podsypania i dekoracji

20201118_081551

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Na nim układamy pokrojone w plasterki jabłka. Posypujemy przyprawą do szarlotki.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy. Następnie żółtka i znów ubijamy. Dodajemy wodę i ocet, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy.

Gotowe ciasto wylewamy na jabłka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut. Następnie trzymamy ciasto jeszcze 5 minut w zgaszonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem. Wykładamy ciasto na ściereczkę, jabłkami do góry. Zdejmujemy pergamin i zwijamy ciasto. Tak zwinięte trzymamy z 30 minut. Następnie dekorujemy cukrem pudrem.

20201118_110433

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.