Ciasto idealne by podać na świąteczny stół. Jest szybkie i proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 4 białka
- niepełna szklanka cukru kryształu
- 4 żółtka
- szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka wody
- 2-3 jabłka (blacha musi być pokryta jabłkami)
- cukier puder do podsypania i dekoracji
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Na nim układamy pokrojone w plasterki jabłka. Posypujemy przyprawą do szarlotki.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy. Następnie żółtka i znów ubijamy. Dodajemy wodę i ocet, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy na jabłka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut. Następnie trzymamy ciasto jeszcze 5 minut w zgaszonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem. Wykładamy ciasto na ściereczkę, jabłkami do góry. Zdejmujemy pergamin i zwijamy ciasto. Tak zwinięte trzymamy z 30 minut. Następnie dekorujemy cukrem pudrem.