Kolejne ciasto kruche. Tym razem ze śliwkami. Do tego ciasta można użyć wiśni, jabłek czy innych owoców.

20200926_093256

Składniki:

- 3 szklanki mąki
- margaryna
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka amoniaku
- śmietany ile zabierze
- owoce
- 1 torebka tortenguss

Proszek i amoniak wymieszać z mąką, posiekać z tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki i śmietany. Dodać śmietane, tyle by dało się zarobić ciasto.

Gotowe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i podpiekamy. Następnie wykładamy owoce i pieczemy do zarumienienia ciasta. Studzimy i wylewamy tortenguss. Jest to coś w rodzaju glazury, galaretki. Bardzo łatwo się ją przygotowuje. Zawartość saszetki należy wsypać do garnka, dodać 2 łyżki cukru, wlej 250ml zimnej wody lub rozcieńczonego soku i wymieszać. Zagotować, cały czas mieszać. Pozostawić na minutę do przestygnięcia, po czym rozłożyć na ciasto z owocami.

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.