Kolejne ciasto kruche. Tym razem ze śliwkami. Do tego ciasta można użyć wiśni, jabłek czy innych owoców.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- margaryna
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka amoniaku
- śmietany ile zabierze
- owoce
- 1 torebka tortenguss
Proszek i amoniak wymieszać z mąką, posiekać z tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki i śmietany. Dodać śmietane, tyle by dało się zarobić ciasto.
Gotowe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i podpiekamy. Następnie wykładamy owoce i pieczemy do zarumienienia ciasta. Studzimy i wylewamy tortenguss. Jest to coś w rodzaju glazury, galaretki. Bardzo łatwo się ją przygotowuje. Zawartość saszetki należy wsypać do garnka, dodać 2 łyżki cukru, wlej 250ml zimnej wody lub rozcieńczonego soku i wymieszać. Zagotować, cały czas mieszać. Pozostawić na minutę do przestygnięcia, po czym rozłożyć na ciasto z owocami.