Pyszne ciasto z bakaliami. Można pie w formie keksowej ale i kominkowej.
Składniki:
- 4 jaja
- 15 dag masła
- 20 dag cukru
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bakalie
- cukier puder
Bakalie zalewamy niewielką ilością ciepłej wody, płuczemy i odsączamy. Zalewamy rumem i odstawiamy na ok 20 minut. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, na puszystą madę. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy do masy i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywną piane i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy bakalie, mieszamy. Ciasto wykładamy do przygotowanej wcześniej blachy, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto dekorujemy według własnego uznania.