Pyszne ciasto z bakaliami. Można pie w formie keksowej ale i kominkowej.

20200826_143542

Składniki:

- 4 jaja
- 15 dag masła
- 20 dag cukru
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bakalie
- cukier puder

20200826_143000

Bakalie zalewamy niewielką ilością ciepłej wody, płuczemy i odsączamy. Zalewamy rumem i odstawiamy na ok 20 minut. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, na puszystą madę. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy do masy i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywną piane i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy bakalie, mieszamy. Ciasto wykładamy do przygotowanej wcześniej blachy, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto dekorujemy według własnego uznania.

20200826_142841

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.