Przepis pochodzi z czasopisma „Ciasta na stół”. Nieco zmieniony przepis, ale nadal bardzo dobry.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- pół szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kwaśne jabłka
- siekane orzechy
- prażone migdały
Składniki na krem:
- ćwierć litra mleka
- ćwierć litra śmietanki 30%
- 5 dag cukru
- 10 dag masła
- szczypta soli
- 2 jaja
- 4 dag mąki ziemniaczanej
- laska wanilii
Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło i razem posiekać. Następnie dodać żółtka wymieszane z cukrem na białą masę, dodać proszek do pieczenia. Wymieszać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce na około 30 minut. Następnie ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Brzegi również wylepiamy ciastem.
Jabłka obrać, wydrylować, przekroić na ćwiartki i ułożyć na dnie ciasta, brzuszkami do góry.
Laskę wanilii przekroić i wydobyć ziarenka. Odlać trochę zimnego mleka i rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować ze śmietanką, dodać cukier i ziarenka wanilii. Dodać mało oraz szczyptę soli. Na gotujące się mleko, wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń. Odstawić z ognia.
Jajka rozmącić i dodać do budyniu. Tak przygotowanym kremem zalać jabłka. Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy do zarumienienia masy budyniowej. Następnie na to wykładamy ubite białka, posypujemy orzechami i migdałami i pieczemy. Ogólny czas pieczenia to 60 minut. Ciasto możemy wcześniej podpiec. Ja tak zrobiłam.