Przepis pochodzi z książki „Hity domowej spiżarni. 100 pomysłów na przetwory, jakich nie znacie”. Dżem ma intensywny smak, świetnie nadaje się do nadziewania ciasteczek, rogalików.

SDC18767

Składniki:

- 1 kg zielonych pomidorów
- 1 kg cukru
- 3 cytryny
- kawałek imbiru

Pomidory należy umyć i zmiksować. Cytryny wyszorować i zetrzeć z nich skórkę, wycisnąć sok. Pomidory, sok z cytryny, startą skórkę, starty imbir, wymieszać z cukrem i zagotować. Gotować kilka godzin na małym ogniu. Gdy dżem zacznie gęstnieć, trzeba często mieszać. Uzyskaną masę przekładamy do słoiczków i spasteryzujemy.

SDC18765

SDC18764

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.