Dziś nieco inna wersja „Japcoka”. Japcok, taką nazwę z siostrą wymyśliłyśmy na ciasto z jabłkami :)

SDC18734

SDC18736

Składniki:

- 5 jaj
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki mąki kartoflanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
- jabłka
- siekane orzechy
- prażone migdały

Ubić pianę, dodać cukier i żółtka – ubijać. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać. Dodać gorący roztopiony tłuszcz i wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem.

Jabłka pokroić w cienkie plasterki i powkładać pionowo w ciasto. Posypać siekanymi orzechami i prażonymi płatkami migdałowymi a także kruszonką.

SDC18727

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni, przez około 60-90 minut.

SDC18729

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.