Dziś nieco inna wersja „Japcoka”. Japcok, taką nazwę z siostrą wymyśliłyśmy na ciasto z jabłkami
Składniki:
- 5 jaj
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki mąki kartoflanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
- jabłka
- siekane orzechy
- prażone migdały
Ubić pianę, dodać cukier i żółtka – ubijać. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać. Dodać gorący roztopiony tłuszcz i wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Jabłka pokroić w cienkie plasterki i powkładać pionowo w ciasto. Posypać siekanymi orzechami i prażonymi płatkami migdałowymi a także kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni, przez około 60-90 minut.