Przepis znalazłam na internecie. Sezon na kurki w pełni, to wykorzystałam ten fakt.
Składniki :
- 500 g kurek
- 1 średniej wielkości cebula
- 6 szklanek warzywnego bulionu
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1/2 szklanki drobnego makaronu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (co najmniej 18%)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
Kurki oczyścić. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Obrane ziemniaki pokroić trzeba na kostkę o boku około 1 cm. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić i smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając, aż się zacznie szklić. Do cebuli dodać kurki i smażyć na dużym ogniu, często mieszając. Na początku z kurek wydzieli się sporo płynu, który należy odparować.
Kiedy na patelni nie będzie już płynu, a kurki zaczną się przyrumieniać na brzegach, dodać należy masło, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Kurki z cebulą dodać do gorącego bulionu, dodać ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Następnie dodać makaron i gotować do jego miękkości.
Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj. Tak przygotowaną śmietanę wlej do gotującej się zupy, wymieszaj, zmniejsz ogień i powoli doprowadź do lekkiego wrzenia. Do zupy dodaj natkę i koperek, wymieszaj, przykryj, odstaw na 3 minuty. Nasza zupa jest gotowa.