Placek idealny na lato. Dziś wersja z prażonymi jabłkami. Czas otworzyć spiżarnię :)

SDC18678
Składniki na ciasto kruche:

- 3 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka amoniaku
- śmietany ile zabierze


Składniki na piankę kokosową:


- 1 łyżka kartoflanej
- 1 kukurydzianej,
- 3 białka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki kokosu

SDC18671

Proszek wymieszać z amoniakiem i mąką. Posiekać z margaryną. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do sypkich składników. Dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Nie będzie to typowe ciasto kruche. To jest miękkie i delikatne. Ciasto wykładamy do formy i podpiekamy.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Obie mąki łączymy z kokosem i dodajemy do ubitych na sztywno białek.

Na zarumienione ciasto wykładamy prażone jabłka, na to piankę kokosową. Na wierzch kruszonkę, która została mi z poprzednich wypieków. Jeśli nam taka zostanie, możemy zamrozić.

Szarlotkę pieczemy w 200 stopniach, to zarumienienie pianki.

SDC18677

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.