Placek idealny na lato. Dziś wersja z prażonymi jabłkami. Czas otworzyć spiżarnię
- 3 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka amoniaku
- śmietany ile zabierze
Składniki na piankę kokosową:
- 1 łyżka kartoflanej
- 1 kukurydzianej,
- 3 białka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki kokosu
Proszek wymieszać z amoniakiem i mąką. Posiekać z margaryną. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do sypkich składników. Dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Nie będzie to typowe ciasto kruche. To jest miękkie i delikatne. Ciasto wykładamy do formy i podpiekamy.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Obie mąki łączymy z kokosem i dodajemy do ubitych na sztywno białek.
Na zarumienione ciasto wykładamy prażone jabłka, na to piankę kokosową. Na wierzch kruszonkę, która została mi z poprzednich wypieków. Jeśli nam taka zostanie, możemy zamrozić.
Szarlotkę pieczemy w 200 stopniach, to zarumienienie pianki.