Pyszny domowy chleb, masełko, ser. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 0,5 kg mąki wrocławskiej
- 0,5 mąki żytniej typ 720
- 0,5 mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba typ 2000
- 10 dag drożdży
- 4 płaskie łyżeczki cukru
- 1 duża łyżka soli
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- otręby, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane
Przyprawy i sól wymieszać razem. Drożdża zasypać cukrem, rozpuszczone dodać do przypraw. Wlać 4 szklanki ciepłej wody i wymieszać. Przesiać do tego około 1 kg mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jak podrośnie, dodać pozostałą mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić i przełożyć do natłuszczonych blach i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 190 stopni, przez 1 godzinę i 15 minut. Nie otwierać piekarnika. Po godzinie odwrócić blaszki. Upieczony chleb, jeszcze gorący, wyjmujemy z blaszek i układamy na boku. Pozostawiamy do ostygnięcia.