Wspomnienie dzieciństwa. Nie jedna mama czy babcia przygotowywała takie łakocie. Jest dość szybki w przygotowywaniu. A jaki dobry, mniam.
Składniki
– 250 g masła
– 1 szklanka* cukru
– 0,5 szklanki mleka
– 3 łyżki kakao
– 400 g mleka w proszku
– 150 g maślanych herbatników
Masło, mleko, cukier i kakao przekładamy do rondelka i podgrzewać do zagotowania i rozpuszczenia cukru.Zagotowaną mieszankę przekładamy do miski i przestudzimy. Gdy masa będzie już tylko lekko ciepła, dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Na koniec dodajemy ulubione dodatki. Blaszkę o wymiarach 8,5×22,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyjąć schłodzony blok) i przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Blaszkę z blokiem czekoladowym wstawić do lodówki do całkowitego stężenia bloku.
Smacznego!
Ja do mojego dodałam herbatniki czekoladowe i maślane a także garść orzechów ziemnych niesolonych. Użyłam również kakao dla dzieci, które zawiera cukier. Dlatego też do mojego przepisu nie użyłam cukru jaki jest podany w składnikach.