Przepis znalazłam w necie, jednak moja turecka pizz jest nieco inna. Bezmięsna
Ciasto na Pide
1.5 szklanki mleka
0.5 szklanki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drożdży w proszku
1 jajko
4,5 szklanki mąki
Olej, mleko, sól, cukier i drożdże, mieszamy z sobą, dodajemy białko i znów mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Jedną pide przygotowałam z białym serem, wymieszanym z siekaną natką pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem, dołożyłam plasterki pieczarek. Druga z serami żółtymi, pieczarkami i papryką.
Gotowe ciasto dzielimy na części, formujemy w łódkę. Nakładamy farsz i zawijamy brzegi, by wyszła łódeczka. Brzegi smarujemy żółtkiem. Pide pieczemy w 250 stopniach przez 10-15 min.Po wyjęciu z piekarnika, brzegi przecieramy masłem.