Przepis znalazłam w necie, jednak moja turecka pizz jest nieco inna. Bezmięsna :)

SDC18519

Ciasto na Pide

1.5 szklanki mleka
0.5 szklanki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drożdży w proszku
1 jajko
4,5 szklanki mąki

SDC18513

Olej, mleko, sól, cukier i drożdże, mieszamy z sobą, dodajemy białko i znów mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Jedną pide przygotowałam z białym serem, wymieszanym z siekaną natką pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem, dołożyłam plasterki pieczarek. Druga z serami żółtymi, pieczarkami i papryką.

Gotowe ciasto dzielimy na części, formujemy w łódkę. Nakładamy farsz i zawijamy brzegi, by wyszła łódeczka. Brzegi smarujemy żółtkiem. Pide pieczemy w 250 stopniach przez 10-15 min.Po wyjęciu z piekarnika, brzegi przecieramy masłem.

SDC18516

Categories: Kuchnie świata, na słono

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.