Kolejne ciasteczka w stylu Amerykańskim. Ja użyłam czekolady a także orzechów. Można wybrać żurawinę, rodzynki.
Składniki:
- 150g miękkiego masła
- 100g cukru
- 100g cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 300g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g czekolady
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych bez łupinek
Sypkie składniki mieszamy z sobą. Masło ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy ją do mąki i dokładamy pokrojoną czekoladę a także posiekane orzechy.Z ciasta formujemy kulki i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy na słoty kolor w temperaturze około 180 stopni. Czas pieczenia zależny jest od piekarnika. U mnie wynosi około 20-25 minut. Kuchenka gazowa. Gdy ostygną, posypujemy cukrem pudrem.