Miałam kilka tabliczek czekolady. Trzeba było je do czegoś wykorzystać. Najlepszym sposobem było upieczenie ciasteczek z czekoladą.
Składniki:
- 200g miękkiego masła
- 120g cukru
- 120g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
Masło ucieramy z cukrem (białym i trzcinowym) na gładką masę. Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia a także sodą. Dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy wszystko. Z gotowego ciasta formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Musimy zachować odstępy, ponieważ ciasteczka podczas pieczenia, rozleją się na boki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut. Czas zależny jest od piekarnika. Ja piekłam w gazowym. Z zewnątrz powinny być twarde, na środku nieco miękkie. Wtedy wyciągamy z piekarnika. Podczas studzenia dojdą do siebie