Przepis pochodzi z książki „Najlepsze przepisy kręcone”
Składniki
- 4 jajka
- 15 dag masła
- 20 dag cukru
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag rodzynek
- 5 dag posiekanych orzechów
- rum
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
Rodzynki zalewamy niewielką ilością ciepłej wody, płuczemy i odsączamy. Następnie zalewamy rumem i odstawiamy na około 20 minut i po tym czasie odsączamy, łączymy z orzachami i skórką pomarańczowa. Bakalie oprószamy mąką. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem i dodajemy do masy. Łączymy całość na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy całość. Ciasto wykładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od piekarnika.