Przepis pochodzi z książki „Najlepsze przepisy kręcone”

SDC18390

Składniki

- 4 jajka
- 15 dag masła
- 20 dag cukru
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag rodzynek
- 5 dag posiekanych orzechów
- rum
- 2 łyżki skórki pomarańczowej

Rodzynki zalewamy niewielką ilością ciepłej wody, płuczemy i odsączamy. Następnie zalewamy rumem i odstawiamy na około 20 minut i po tym czasie odsączamy, łączymy z orzachami i skórką pomarańczowa. Bakalie oprószamy mąką. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem i dodajemy do masy. Łączymy całość na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy całość. Ciasto wykładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

SDC18389

SDC18391

Categories: Bez kategorii

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.